یکی از مهمترین مراحلی که در بافت فرشهای ایران وجود دارد، چله کشی آن است. در واقع این مرحله ارتباط مستقیمی با نتیجه نهایی دارد. به همین جهت هم بوده که در طول تاریخ، روشهای مختلفی برای آن ایجاد شده است. هرکدام از آنها ساختار و البته مزایا مختص به خود را دارند.با این حال بخش قابل توجهی از افراد هنوز نمیدانند که چله کشی فرش چیست و انواع آن کداماند. همین عامل باعث شده تا با شنیدن نام آن دچار سردرگمی شوند. ما در ادامه این مقاله سعی داریم تا مرور واضحی بر روی آن داشته و جنبههای مختلفش را خدمت شما عزیزان بیان کنیم؛ لذا توصیه میکنیم تا حتماً ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
چله کشی فرش چیست؟
اگر تا به حال دارهای عمودی قالی را دیده باشید، یقیناً نخهای سفید رنگی که بهصورت عمودی قرار گرفتهاند، توجه شما را به سمت خود جلب کردهاند. این نخها در واقع همان چله فرش هستند. چله بهعنوان زمینه فرش قلمداد شده و با فشار یکسان از بالا تا پایین دار نصب میشوند.به فرایند قراردادن این نخها و تنظیم آنها چله کشی گویند. قالیبافها نخها و گرههای خود را بر روی این نخها زده و به این ترتیب ساختار تاروپود آن را تکمیل میکنند. اهمیت و البته کارایی این پروسه باعث شده تا در طی سالیان دراز، انواع مختلفی از آنها ایجاد شود. هر یک از این مدلها ویژگیها و البته مزایای مختص به خود را دارند.
همچنین بخوانید ….
ساخت و نصب دار قالیبافی دارای مراحل و روش های خاص خود است و برای این کار باید نکات خاصی را رعایت کنید. در این مقاله شما را با تمامی این مسائل آشنا خواهیم کرد …
انواع چله کشی فرش
اگرچه چله کشی یک پروسه پایهای به حساب میآید، اما باید عنوان کنیم که در مناطق مختلف ایران گوناگون بوده و هر ناحیه روش مختص به خود را دارد. هر یک از این روشها نیز دارای ویژگیها و البته نقاط قوت خاصی هستند که آنها را برای انجام وظایفشان مناسب کرده است. ما در ادامه این مقاله سعی داریم تا هر یک از این مدلهای چله کشی را شرح داده و مزایا آنها را هم به شیوهای مناسب برای شما بیان کنیم.
چله کشی فارسی
این مدل از چله کشی را میتوان جزو محبوبترین مدلهای چله کشی دانست که در بین بافندگان ایرانی محبوبیت بالایی دارد. در این مدل از چله کشی، عموماً ساختار چله بر روی یک چهارچوب دیگر پیاده شده و سپس آن را بر روی دار قالی نصب میکنند. این روش باعث میشود تا فرش بافته شده بهوسیله آن پایداری بیشتری داشته و از کج شدن آن جلوگیری کرد.
چله کشی ترکی
این مدل از چله کشی تا حد زیادی مشابه نوع فارسی آن است. با این تفاوت که آن را بهصورت مستقیم بر روی دار قالی پیاده میکنند. در این روش دو تار بهصورت موازی و در جهت افقی بر روی دار نصب میشود که برای گره زدن نهایی استفاده میشوند. این روش، نصب نسبتاً دشواری دارد.
اما غالباً مزیتهای آن نسبت به چله کشی فارسی بیشتر است. عموماً چله ترکی کنترل بیشتری را به شخص بافنده میدهد. از طرفی دیگر نظم آن بیشتر بوده و پایین کشی آن سادهتر است. مجموع این موارد باعث شده تا محبوبیت آن هم بیشتر شود.
چله کشی تلفیقی
این مدل از چله کشی را میتوان جزو رایجترین و البته محبوبترین مدلهای چله کشی دانست که در حال حاضر محبوبیت بالایی دارد. این مدل از چله کشی ترکیبی از دو مدل دیگر است. به این صورت که فرایند چله کشی همچون روش فارسی ابتدا بهصورت جداگانه انجام میشود. اما در نهایت آن را بر روی یک دار ترکی نصب میکنند. همین عامل باعث شده تا این روش مزیتهای هر دو شیوه قبل را داشته و به این ترتیب در صدر انتخابها قرار گیرد.
سخن پایانی
چله کشی را میتوان بهعنوان یکی از اساسیترین مراحل بافندگی فرش دانست که اهمیت بسیار زیادی در پروسه کاری دارد. با این حال اغلب کاربران به خوبی با آن آشنایی نداشته و جنبههای مختلفش را نمیدانند. ما در این مقاله سعی کردیم تا پروسه چله کشی و انواع آن را به شیوهای ساده برای شما شرح دهیم. با این حال اگر هنوز سؤال یا ابهامی در این زمینه دارید، میتوانید از طریق بخش نظرات با ما مطرح فرمایید.
سفارش آنلاین خدمات قالیشویی مرکزی
با سفارش آنلاین خدمات قالیشویی خود از ۱۰% تخفیف ویژه سفارش آنلاین بهره مند شوید.
بدون دیدگاه