تاریخچه فرش دستبافت در ایران بسیار کهن بوده و فراز و نشیب زیادی را پشت سر گذاشته است. قدمت این هنر خاص و زیبا، به قرنها پیش بازمیگردد. نمونههای قیمتی و آنتیک بهجا مانده از این نوع فرش، تصاویر و دستنوشتههایی که خبر از بافت فرش دستبافت در دورههای تاریخی بسیار دور میدهد، گواه این مدعاست.
داستان بسیار شنیدنی و جذاب فرش دستبافت ایرانی را در این مطلب با ما دنبال کنید.
فرش دستبافت ایرانی: آمیزهای از اصالت و زیبایی
ایرانیان همواره و از نخستین برگهای تاریخ ثبت شده، دارای هنرمندان قالیباف بزرگ و نامداری بودهاند. پیشینه این صنعت هنری، در کشور ما به قرنها پیش بازمیگردد. تا جایی که مورخان دوره ساسانی خبر از واردات فرش ایرانی به چین میدهند!
آثار نقاشان و بقایای بهدست آمده کهن نیز خبر از ایرانی بودن قدیمیترین نمونههای فرش جهان دارد. با ثبت فرش پازیریک بهعنوان قدیمیترین نمونه قالی جهان، که با نقوش اصیل دوره هخامنشی و در دره پازیریک بهدست آمده است ایران رسما بهعنوان کهنترین مبدا پیدایش فرش در جهان شناخته شد.
فرش دستبافت بخشی از زندگی ایرانی است
فرش دستبافت ایرانی بخشی از سنت و آداب و رسوم و شیوه زندگی ما نیز هست. ما به نشستن و زندگی روی فرش عادت داریم و این رسم تازهای نیست. در نقاشیهای ایرانی، همه جا فرش گسترده شده و هیچ صحنه باشکوه و تجملاتی را بدون فرش نمیتوان مجسم کرد.
آنچه از فرش و قالی دستبافت ایرانی در مسیر تاریخ، جنگها و حوادث طبیعی از میان رفته دیگر قابل دسترسی و ثبت نیست. اما خوشبختانه، بهدلیل رونق بالای این هنر در دورههای مختلف، بخش زیادی از این آثار نیز دوام آورده و تا وران ما رسیده ست.
امروزه در موزههای ایران و دیگر کشورهای جهان میتوان ردپای فرش اصیل ایرانی را یافت. علاقمندان به این هنر و مشتاقان فرش ایرانی، تحقیقات زیادی را بر روی الیاف و اجزای این فرشها آغاز کرده و به نتایج جالبی در این زمینه نیز رسیدهاند.
همچنین بخوانید ….
فرشهایی که در مجاورت پنجرهها، کف منزل پهن میشوند مستعد دریافت بیشتر نور خورشید هستند. اگر نور خورشید بیش از حد معمول به فرش شما بتابد، میتواند باعث….
تحقیقات درباره تاریخچه فرش ایرانی چه میگوید؟
تحقیقات جهانی نشان میدهد که طرحهای سنتی و بافت فرش ایرانی، در دورههای مختلف تحت تاثیر شرایط اجتماعی قرار داشته است. برای مثال، رونق این نوع بافت، با هجوم اعراب و تسلط اسلام بر ایران و بهدلیل بیعلاقگی آنها به ین هنر، برای مدتی کمرنگ شده است. اما با روی کار آمدن سلسله عباسیان و به خواست آنها، صنعت فرش بافی بار دیگر رونق گرفته و نمونههای ارزشمندی از این صنعت هنری تولید شده است.
دوران معاصر، برای فرش دستبافت ایرانی ویژگیهای خاصی داشته است. از اواخر دوران قاجار فرش ایرانی رونق نسبی یافت و تجارت آن توسط کمپانیهای خارجی مورد توجه ویژه قرار گرفت. با خارج شدن انحصار تجارت فرش دستبافت ایرای از دست کمپانیهای خارجی و دولتی شدن این صنعت در ۱۳۱۴ این رونق نسبی به ثبات رسید و تولید و فروش فرش دستبافت در ایران به صنعتی بزرگ و سودآور تبدیل شد.
امروزه سازمان صنایع دستی ایران از بافت، فروش و صادرات انواع فرش ایرانی حمایت میکند.
کلام پایانی
در این نوشتار از تاریخچه فرش ایرانی و آنچه در طول تاریخ بر آن گذشته است با شما صحبت کردیم. از فراز و نشیب آن در طی زمان گفتیم و به رونق و رکود آن در طول زمان نیز اشاره کردیم. از اصالت و زیبایی این محصول هنری و علاقه کمپانیهای خارجی و ثبت این صنعت در داخل کشور نیز مطالبی گفته شد.
امید است تاریخ درخشان فرش ایرانی همچنان به روال بوده و زیبا پ هنرمندانه از پیش برود.
سفارش آنلاین خدمات قالیشویی مرکزی
با سفارش آنلاین خدمات قالیشویی خود از ۱۰% تخفیف ویژه سفارش آنلاین بهره مند شوید.
بدون دیدگاه